2013. december 16., hétfő

Bálnaszigonnyal verébre, avagy ergospirométerrel még

 keresztszalag-szakadást is lehet diagnosztizálni?

 

Kisfilm


Rettentően komoly tudományos eszközökkel készült vizsgálatról, de egyáltalán nem emészthetetlen formára törekedve, írok egy rövid kis beszámolót az idei nyár tudományos fantasztikus kiruccanásáról.

Öt napos magaslati ( magasság1300 m-2800 m között) endurance trail-t fogtunk szendvicsbe három komplex élettani vizsgálattal (helyszín: Cardio Control Labor). Az első vizsgálat a túra előtti héten, a második vizsgálat a hazaérkezést követő napon, a harmadik vizsgálat pedig ezt követően három héttel történt meg. Megjegyzem ezek a vizsgálatok csúcsterhelésre törekszenek, úgyhogy a harmadik vizsgálatnál már mind a négyen úgy éreztük „ezt már mi adjuk a Cardio Control-nak” (ákibácsi) vagyis a tudománynak.

Mi van bennem? Mire lehetek képes? Mit kell ehhez tennem? Vagy éppen: Miért ér kudarc? Túledzettem magam? Vagy csak egyszerűen: Milyen formában vagyok? Milyen a hatékonyságom? - Ezekre a kérdésekre keressük a választ a komplex állapotfelmérés során.




Mire voltunk kíváncsiak mindezek felett?


Mennyire tudunk finom elmozdulásokat mérni? Vannak-e állandó paraméterek, vagy minden mozgásban van? Mi változhat egy szűk hónap alatt? Számíthat akár egy 5 napos a magashegyi edzés is? 

Mi volt a feltevés? 

 

Nos, józan paraszti ésszel mindjárt két lehetőség is felvetődött: vagy semmi hatást nem fogunk mérni, vagy magától értetődőt, azaz: előtte jó, utána elégséges, a szuperkompenzációban kiváló eredményeket jósoltak az optimistábbak. Így lett? Nos, tévedtünk.







Mire jutottunk?


Nincsen két egyforma mérési eredmény egy ugyanazon futónál sem. A pillanatnyi edzettségi/pihentségi állapot, izomtónus, hydráltság markáns különbségeket eredményezhet nemcsak az energetikai zónákhoz tartozó relatív stabilnak hitt pulzusértékekben, hanem olyan betonnak elkönyvelt értékekben is, mint a VO2max. . A vizsgált egy hónapos periódusban jelentősen változtak az erőt tükröző Watt/tskg értékek, a komplex teljesítményt tükröző MET (metabolikus equivalens) értékek, illetve a különböző energetikai zónákhoz tartozó futósebességek és az ehhez tartozó pulzustartományok is, valamint a megnyugvási idő is.



Bizonyos alapvetően elvárt tendenciák sok esetben érvényesültek, de a mérés információértékét jelzi, hogy minden paraméternél előfordultak nem várt irányú eltérések. Illetve a vizsgálat érzékenységét igazolja, hogy az edzettségi állapottal összefüggő terhelési válasz eltérései is felismerhetőek a mérési sorozatban a különböző futókat összevetve.

Végezetül mire fel a fenti cím? 


Nos, alapvetően a négy futóból háromnál, pozitív irányú elmozdulásokat mértünk a szuperkompenzáció időszakában. Kivéve az én esetemet. Az elért VO2 értékem 59-ről 50-re, a MET értékem 17,1-ről 14,4-re esett, a Watt/kg értékem 4,49-ről 3,85-re romlott. 
Sokáig kerestük a választ a markáns eltérésre, de az alapvető szívérrendszeri, testösszetétel jelek, a laborparaméterek, stb. nem adtak kielégítő magyarázatot. Egyetlen dolog végül mégis kisült: a harmadik vizsgálat előtt elszenvedett, enyhének tűnt, sőt hamar tünetmentessé vált térdhúzódásomról utóbb kiderült, hogy elszakadt az elülső keresztszalagom. Ez bizonnyal olyan plussz izületstabilizálási, izomzati feladatot jelentett a szervezetemnek, egyúttal megváltoztatva a megszokott mozgáskoordinációt és futóstílust, amely nem tette lehetővé a csúcsteljesítmény elérését.

Azaz egy sem jellegében, sem kaliberében nem ízületi vizsgálatokra tervezett mérési eszköz, mint az ergospirométer, akár egy ilyen teljesen eltérő irányú problémára is felvetheti gyanút, hiszen szervezetünk működése igen összetett, a futási teljesítményt számos tényező határozza meg. Egyúttal érvényes a régi szlogenem, futni az fut gyorsan, aki tud futni… 


Fotók: szaszafotó, Film: lúdtalp & szaszafotó



Eredmények:   




































































































 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése